Inca mai vrei sa fii convingator la interviu? (Part II)

Am vorbit aici despre slabiciunile care stau la baza unei persoane sortite esecului. Si ti-am explicat care sunt adevaratele motive din spatele cortinei.

convingator la interviu

Atitudinea pe care o ai in cadrul unui interviu, valoreaza uneori mai mult decat experienta sau studiile pe care le ai.

Desi o mare parte dintre voi se asteptau la fraze convingatoare, am pus accentul pe atitudine si pe cresterea increderii de sine. Degeaba spui niste replici invatate, daca n-o faci cu incredere. Ele pur si simplu n-au greutate si trec pe langa urechile angajatorului, cum treci tu pe langa sansa de a obtine jobul.

Am credinta ca rezultatele apar doar dupa rezolvarea problemei in profunzime. Am scos asta in evidenta, pentru ca in cazul meu asta a fost punctul de cotitura. Asa ca, de data asta, o sa vorbim putin despre partea de preinterviu si o sa-ti arat cum sa pregatesti terenul, ca sa fii mai convingator la interviu, fata in fata cu angajatorul.

Cum sa pregatesti terenul ca sa fii convingator la interviu

pageant-interview

Am auzit un caz despre un tip ceva mai inadaptat social. George il chema. A iesit o data cu o prietena de a mea prin oras si a izbutit s-o plictiseasca in ultimul hal. A povestit ca disperatul despre pasiunile lui din domeniul tehnic pana a epuizat-o.

Nu era fricos, doar nepriceput la relatii. In schimb stia ce il pasioneaza, stia in ce domeniu voia sa lucreze si incepuse sa aplice la joburi. Spre dezamagirea lui, n-a obtinut nici macar un interviu.

Atunci a luat problema in propriile maini si s-a dus personal la o firma. Cei de acolo l-au programat la un interviu, iar angajatorul a fost impresionat de initiativa lui. A constatat ca este omul potrivit pentru job si l-a angajat imediat.

Si aici este de fapt punctul de cotitura care face diferenta in toate domeniile. Pornind de la relatii, pana la bani sau dezvoltare personala… actiunea produce rezultate. 

Degeaba citesti tot felul de citate,  si te uiti la filmul Secretul. Degeaba te asezi apoi pe canapea si ai impresia ca daca iti imaginezi ca detii acel ceva, o sa se materializeze cumva de la sine. In realitate:

“Actiunea este cheia fundamentala a tuturor succeselor.”

- Pablo Picasso

Cam asa merg lucrurile

Vrei un job si constati ca sunt foarte putine posturi disponibile; tu trebuie sa te duci la firma respectiva si sa iti exprimi interesul pentru job.

imagesAngajatorii din ziua de azi nu mai sunt impresionati de tinerii timizi si binevoitori. Pentru ca o mare parte dintre ei nu prea rezista la un loc de munca. Ei reprezinta un risc pe care putini sunt dispusi sa si-l asume.

Daca ai fi patron n-ai fi satul sa tot instruiesti oameni, care muncesc la tine 2-3 luni? Care apoi isi dau seama ca era mai bine cand stateau acasa pe banii parintilor si isi dau demisia?

Sa presupunem ca o persoana vine pana la tine, ca sa-ti spuna ca ii place domeniul in care activezi. Si ca ar vrea sa lucreze pentru tine si ar fi dispus sa te ajute sa-ti desfasori activitatea. Daca iti mai si place de el si ai un loc disponibil, nu iti vine sa-i dai o sansa?

Preia initiativa

Educa-te in continuare si obisnuieste-te sa fii proactiv. Preia tu initiativa si actioneaza fara sa astepti sa te impinga cineva de la spate. Chiar nu e greu…

  1. Cauta firmele care ofera un job dorit de tine sau care presteaza in domeniul care te atrage.
  2. Printeaza-ti un CV si ataseaza-i o scrisoare de intentie.
  3. Du-te la firmele respective pur si simplu si solicita un interviu.
  4. Asteapta un raspuns din partea lor.
  5. Daca nu te suna nimeni in termenele stabilite, revino tu cu un telefon in ziua urmatoare. Nu e nimic rusinos, nimic neobisnuit si n-ai absolut nimic de pierdut. Ai de pierdut doar atunci cand stai si astepti de pomana.

Chiar daca ti se pare complicat si ai retineri, apuca-te si cauta firmele respective. Pas cu pas o sa vezi ca lucrurile vor deveni din ce in ce mai simple.

Stiu ca este un efort, dar la urma urmei a-ti cauta de munca este tot un loc de munca. Iar calitatea acestui efort iti va determina calitatea celor 40 de ore pe care urmeaza sa le petreci la viitorul tau job.

Scrie-mi mai jos parerea ta despre articol si daca vrei sa ajuti comunitatea, posteaza si tu metodele pe care le cunosti pentru a obtine un job.

Cu drag, 

Silviu.

P.S. Sunt intr-o mica dilema in legatura cu cateva subiecte pe care urmeaza sa le abordez si ti-as fi recunoscator daca mi-ai lasa un comentariu cu ceea ce te intereseaza mai mult:

  1. Despre timiditate
  2. Despre libertate financiara
  3. Despre siguranta
  4. Despre experienta
Opt In Image
Introdu-ţi numele şi adresa de email în formularul de mai jos şi vei primi GRATUIT ebook-ul în Valoare de 29 lei.

De asemenea, vei primi săptămânal informaţii valoroase şi esenţiale pentru dezvoltarea ta profesională.

ATENŢIE! Pentru a primi ebook-ul, trebuie să-ţi verifici email-ul şi să-mi confirmi înscrierea. E foarte usor! :)

Nu vei primi niciodată SPAM din partea mea. Datele tale sunt protejate.

Comments

comments