Vindecarea sufletului de frica si suferinta

In articolul trecut, am vorbit despre suferinta si durere sufleteasca. Am descoperit beneficiile ei si am invatat s-o privim cu alti ochi. Dar pentru a avansa la urmatorul nivel, trebuie sa ne focalizam si pe vindecarea sufletului de frica si suferinta.

vindecarea sufletului de frica si suferinta

Accepta-ti suferinta, preda-te durerii si lasa-te purtat pe valurile emotiilor…

Ca sa constientizam riscurile la care ne expunem, cand ne impotrivim lucrurilor firesti. Care de cele mai multe ori, se aseaza cat sa ne oblige sa evoluam. Si sa ne impinga de la spate, ca sa facem un nou salt, sa ne depasim conditia, sa devenim mai puternici si mai maturi. Mai pregatit pentru viata si pentru a ne educa mai departe copiii, daca ii vom avea.

3. Consecintele pe care le suporti cand fugi de suferinta

Propun sa facem un exercitiu de imaginatie si sa schitam aceste consecinte intr-un cadru mai abstract. Intr-o lume interioara…

…in plina suferinta, la nivel de traire, te simti ca si cum ai fi singur in varful unui munte. Privind in jos, poti zari o cascada. Si stii ca nu trebuie decat sa sari. Adica sa-ti accepti conditia, sa te predai si sa te lasi purtat pe valurile emotiilor. Si totodata sa permiti acelei suferinte sa se consume. Ca sa poti reveni apoi la suprafata valurilor si sa te lasi purtat de ele, ca sa te poti vindeca in timp si sa renasti.

In acest punct, cei mai slabi, nedreptatitii pamantului, se uita in jos si apoi privesc in spate. Si vad un tigru care se apropie, gata gata sa-i sfasie. Ei nu mai percep niciun pericol. Ei deja sufera. Se asteapta doar la o ameliorare a durerii. Nu-si doresc decat sa apara ceva care sa le curme suferinta. Si cu prima ocazie o fac… si se sinucid spiritual.

Merg la doctor si trec pe antidepresive. Ca sa nu mai simta nimic. Devin legume plutitoare, carora nu le mai pasa de nimeni si de nimic. Nu mai au emotii puternice, nu mai iubesc la fel, nu se mai implica. Traiesc o viata banala, in alb si negru, care nu duce nicaieri. Merg la job, isi cumpara lucruri incercand sa mai simta o bucurie si mai ies la un suculet din cand in cand. Dar viata lor devine lipsita de orice condiment.

“Esti liber sa alegi, dar nu esti liber sa modifici consecintele deciziilor tale.”

- Ezra Taft Benson

Altii in schimb, asteapta animalul de vanatoare. Spera sa fie sfasiati si sa se termine totul. Moment in care tigrul apare din spate si ii impinge peste mal, plonjand o data cu ei in cascada. Tigrul din context, este de fapt sistemul de aparare al fiinte suferinde. Care a impins-o mai departe si a incurajat-o sa-si consume suferinta. Lucru care s-a intamplat in final.

Numai ca aparentul invingator si-a jurat sa nu mai iubeasca pe nimeni. De frica ca inima sa nu-i fie ranita din nou. Acest “invingator” devine un McChicken care de astazi va refuza sa-si mai deschida sufletul in fata cuiva. Probabil pana pe la vreo 30 de ani, cand va constata ca s-ar putea sa ramana fara partener de viata.

4. Gaina prajita vs Zeitatea contemporana

O gaina prajita, va fi intotdeauna fricoasa. Si aici ma refer la cei carora le este frica sa iasa in fata si sa ceara ce vor. Sau sa se ridice in picioare, ca sa obtina ce vor. Si la cei care nu recunosc ca isi doresc un lucru. Cei care prefera sa astepte si sa se tot pregateasca pentru un viitor fabulos. Sunt cei care astazi nu prea mai traiesc. De frica. Sa nu sufere… ei imbatranesc.

Zeitatile contemporane inteleg rolul suferintei. De-a lungul timpului au invatat cum sa se poarte cu ea. O accepta ca parte integranta a vietii si constientizeaza beneficiile din spatele aparentelor. Ei stiu ca ea i-a facut mai puternici. I-a adus in forma in care sunt acum si le-a oferit o maturitate care le permite sa traiasca cu mult deasupra gainilor.

Ei traiesc fiecare clipa la intensitate maxima. Si desi se tem uneori, merg inainte in pofida fricii. Spun DA in fata riscului, accepta si neplacerile si sunt cu siguranta intr-o permanenta evolutie.

Ce poate fi mai frumos de atat?

5. Despre vindecarea sufletului de frica si suferinta

Vindecarea sufleteasca este un proces simplu si natural:

  1. Constientizezi beneficiile din spatele acelei suferinte
  2. Inveti sa-ti accepti conditia, sa multumesti pentru beneficiile primite si sa ierti
  3. Te predai durerii, iti accepti conditia si iti lasi acele emotii negative sa treaca prin tine si sa se consume

Oricat de greu ti-ar fi acum, timpul le va rezolva pe toate, daca ii dai voie s-o faca.

Totodata insa, acest proces devine imposibil atunci cand ti-e frica de el. Si cand incerci sa-ti anesteziezi trairile si sa-ti suprimi emotiile. Cand cauti vinovati, te consideri nedreptatit si cauti sa te baricadezi in sinea ta, iti prelungesti suferinta. Si numai din cauza fricii si datorita faptului ca n-ai constientizat beneficiile din spatele suferintei.

Daca ti-e frica sa nu suferi, sa nu gresesti, sa nu se profite de pe urma ta… o sa ramai un ratat pe vecie. Daca fugi, problema va ramane acolo pentru totdeauna.

Trebuie sa se profite de pe urma ta, ca sa inveti sa-i spui NU profitorului. Trebuie sa suferi, ca sa inveti sa te vindeci. Si sa dobandesti maturitate, ca sa treci prin viata, sa iti cresti copiii si sa inveti sa iubesti mai mult decat te-a iubit mama ta in toata viata ta.

Cu cat sapa suferinta si durerea mai adanc in tine, cu atat devii si mai puternic. Si mai stapan pe tine si mai capabil de a iubi. Mai mult ca niciodata.

Poate ca ultima data nici n-ai iubit suficient. Probabil ca viitorul tau copil merita mai multa dragoste decat erai dispus sa-i oferi. De asta a fost nevoie sa suferi, ca sa inveti sa te vindeci si sa iubesti si mai mult.

Viata chiar merita traita,

Silviu

P.S. Share doar daca ti-ar placea sa vindeci sufletele ranite din jurul tau.

Comments

comments